Több internetkapcsolat egyidejű használata, kezelése és priorizálása Windows 10 64 bites operációs rendszer alatt.

A probléma és a történet felvezetése picit hosszúra sikerült, tehát ha maga a probléma megoldása érdekel, kérlek lapozz lejjebb!

Bevezetés:
Pár éve még a belvárosban éltem mindennapjaim, ekkor élvezve a főváros által nyújtott infrastruktúrát (optikai szálas gigabites internet) nem gondoltam volna, hogy ilyesmi problémákkal kell foglalotoskodjak. Eljött az idő mikor családalapításra adja fejét az ember, s mint az élet úgy hozta Délegyházán találtam meg új otthonom egy tanyán. (Ami közben már körbeépült üdülőházakkal, tehát valamelyest elvesztette tanyasi jellegét.) Sajnos az általam lakott épületben csak mobilinternet és régi Matávos rézhálózatos internet érhető el. (Meg műholdas de az drága, nagy a ping s mellé még lassú is.) Rezes hálózaton olyan 5 Mbit –es internetet tudtam volna beköttetni, de csináltam pár speedtestet a mobilommal ami 35-60 Mbit közötti értékeket mutatott Telenor 4G hálózaton. (A tanyán csak Telenor hálózaton észlelhető értelmes 4G térerősség.) Nem is kellet több bementem a Telenorhoz s ekkor kezdődött a probléma. A Telenornál ekkor (s mikor ez a bejegyzés írodik még jelenleg sem) nem létezett korlátlan otthoni mobilinternet csak adatkorlátos csomag volt elérhető. Viszont a mobilelőfizetések között már volt korlátlan internettel rendelkező csomag. Az első ötlet az volt, hogy a mobilelőfizetéses SIM kártyát pakolom bele egy 4G modem-be, de sajnos így hamar szerződéstbontottak volna velem. A csomag feltételei között volt a havi gyakoriságú hívásindítás. Viszont maga a csomag meggyőzött így váltottam rá. (Telenor Hello Data Start – kb. havi 7000 forintért több mint egy óra beszélgetés bármely hálózatba és korlátlan mobilinternet.)  Gondoltam csinálok egy hotspotot a telefonon s arról netezek majd otthon… Csak én meg a telefonom nem mindig vagyunk otthon, de az IP kamerák igen. (Meg a torrent sem tölt otthon internet nélkül, még én dolgozom.) Szóval vissza a Telenorhoz intézni valami otthoni csomagot. Meg is rendeltem a legnagyobb csomagot ami a Telenor Hipernet Home+ L volt. Kb. 7500 Ft / hó s ebben 150 Gb nappali és +150 Gb éjjeli adatforgalom foglaltatik bele. S ajándékba kaptam egy Huawei B525 routert ami önmagában egy 45 000 Ft lett volna, ha máshol kell megvásároljam.

A fent leírtak alapján elkészült az otthoni hálózat. A 150 +150 Gb-os adatkorláttal ellátott 4G otthoni mobilinternetet a Huawei B525 router szórta. Ez a router volt felelős az otthoni hálózat összekötéséért is. Nagy átlagban ezek az eszközök csatlakoztak rá:

1 -2 db mobiltelefon WIFI-n keresztül
1 db LG Smart TV
1-2 db Laptop
2-4 db IP kamera
1 db számítógép és médiaszerver egyben

Probléma definiálása:
Mivel otthon így két hálózatom volt, egy adatkorlátos fix és egy mobil hotspotról működő korlátlan első körben ezt úgy oldottam meg, hogy a nagygéppel WIFI-n csatlakoztam rájuk. Mikor torrentezni akartam átcsatlakoztam a hotspotra, napközben meg vissza az adatkorlátos hálózatra. De így napközben mikor otthon voltam nem tudtam a TV-n filmeket nézni a nagygépről ami médiaszerver is egyben, mert az a korlátlan mobilhotspotra volt kapcsolva a korlátlan letöltés miatt. Valamint mikor a normál adatkorlátos hálózatra voltam csatlakozva sokszor akadtak a filmek a TV-n, ez LAN kábelre váltáskor megoldódott. Ekkor jött az ötlet. Mi lenne ha egyszerre két hálózatra lennék csatlakoztatva és az adatkorlátos hálózaton maradna a médiamegosztás és maga a letöltés a korlátlan wifi hotspotról történne. (Már amikor elérhető, minden más esetben térjen vissza az adatkorlátos hálózatra, hogy a gépen továbbra is lehessen böngészni stb.)

Probléma megoldása:
A problémára két megoldást találtam, melyből az egyik nálam valamiért nem akart működni de másoknál igen.

1. Megoldás: ForceBindIP

Ez egy kis script melyet a megfelelő rendszermappákba helyezve parancssorból indíthatjuk az általunk kívánt programot olyan paraméterekkel melyek kötelezik a programot, hogy csak az adott átjárón keresztül garázdálkodjon az interneten. Tehát beállíthatjuk vele, hogy ha a Google Chrome és az uTorrent csak a WIFI-s internetkapcsolatot használja a Firefox és a Steam meg csak a vezetékest.

Használata véleményem szerint körülményes. Parancssorba írogatni/másolgatni minden programindításkor szerintem macerás. Léteznek különböző grafikus felületet (GUI-t) tartalmazó appok melyek megkönyítik a használatát de azok is főleg Java alapú kreálmányok amiket a Win 10 eléggé utál.

 

ForceBinIP letöltése és Angol leírás1#: https://r1ch.net/projects/forcebindip

ForceBinIP grafikus felület (GUI) letöltése Angol leírás 2#: https://www.raymond.cc/blog/bind-windows-application-to-specific-network-adapter-with-forcebindip/

ForceBindIP használata röviden:

Tölsük le a programot a fenti linkről majd manuális telepítés esetén tömörítsük ki. Tömörítés után 4 db fájlt kell, hogy lássunk.

 

A 4 db fájlt az alábbi helyekre kell másoljuk:
– C:\Windows\System32
– C:\Windows\SysWOW64

Ezt követően egy parancssort kell indítanunk. Nyomd meg a Windows gomb + s billentyűkombinációt majd a keresőbe üsd be hogy CMD. Ekkor a Windows keresője kidobja a parancssort. Ezt jobb klikk futtatás rendszergazdaként kell indítani. 

 

Amennyiben 64 bites operációs rendszer használunk (Mivel Windows 10-et használunk így kb. tuti hogy 64 bites.) üssük be a következő parancsot: cd C:\Windows\SysWOW64 majd nyomjunk egy ENTER-t.

Ezt követően szükségünk lesz a különböző internetkapcsolataink IPv4-címére. Ehhez lépjünk be a Vezérlőpultba majd válasszuk a Hálózat és internet  opciót, ezt követően pedig a Hálózati kapcsolatok menüpontot. A különböző hálózatok IPv4 címének megtekintéséhez kattintsunk az Állapot menüpontra és azon belül a Részletek… gombra. S már látható is az  IPv4 címünk, mely esetünkben 192.168.43.173. Ugyan ezt végezzük el a többi hálózati kapcsolat esetén is.

Tegyük fel, hogy azt szeretnénk, hogy a Viber nevezetű programunk az általunk az előző példában megnézett hálózati kapcsolaton keresztül barangoljon az interneten.  Először ki kell derítenünk, hogy a programunk melyik könyvtárban foglal helyet, ez a parancsikonra jobb klikk tulajdonságok menüpont alatt könnyedén kideríthető. Jelen esetben:
C:\Users\Admin\AppData\Local\Viber\Viber.exe

A kellő információ tudatában a parancssorba az alábbi szöveget kell beüssük:
ForceBindIP64 192.168.43.173. "C:\Users\Admin\AppData\Local\Viber\Viber.exe"

 

Ha mindent jól csináltunk, akkor a beírt program elindul s az indítást követően a megfelelő hálózati kapcsolaton keresztül fog kommunikálni a világhálóval. Sajnos sok esetben pl böngészők esetén ez a megoldás egyéb beállításokat követel, melyeket az angol nyelvű leírásban részleteznek. Valamiért az esetemben a qBittorrent esetében sem hozta meg a kívánt sikert.

 

2. Megoldás: Internetkapcsolatok vagy Hálózati kapcsolatok priorizálása

Ez a megoldás már picit egyszerűbb de a qBittorrent tud rajta fura dolgokat művelni. Lényegében ez a megoldás röviden annyit tartalmaz, hogy a hálózati meghajtóknál az TCP/IP 4-es protokoll alatt a metric mezővel priorizáljuk a
hálózatokat.

Több internetkapcsolat priorizálása röviden:

1. Vezérlőpultba majd válasszuk a Hálózat és internet  opciót, ezt követően pedig a Hálózati kapcsolatok menüpontot.

2. Kattintsunk a jobb gombbal a hálózati interfészekre, majd kattintson a Tulajdonságok elemre.

3. Kattintson az Internet Protocol (TCP / IP) elemre, majd a Tulajdonságok gombra.

4. Az Általános lapon kattintson a Speciális elemre.

5. A metrikák megadásához kattintson az IP-beállítások lapon az Automatikus metrika jelölőnégyzet törlésére, majd írja
be a kívánt metrikát az Interfész metrika mezőbe.

A vezeték nélküli kapcsolatot 10-es metrikával, a vezetékeket pedig 20-os metrikával konfigurálhatja. Ebben az esetben, ha a számítógépet egy élő vezetékes hálózathoz csatlakoztatják, és van egy vezeték nélküli jel is, akkor a vezeték nélküli hálózathoz is csatlakozhat.

 

Az alacsonyabb metrikus szám magasabb prioritást jelent, és a nagyobb szám alacsonyabb prioritást jelent.

Tehát amint bekapcsolom otthon a telefonon a korlátlan WIFI hotspotot automatikusan azon történik az internetforgalom bonyolítása…. De mégsem! Valamiért a qBittorrent ha egyszerre több letöltés folyik egyszerre mind két internetkapcsolatot használja, a priorizálás ellenére. A megoldás adta magát, vagy csak egy file-t töltök egyszerre vagy egyszerűen csak bekorlátozom az internetsebességet a routeren s így onnan alig fogyaszt a torrent kliens.

Angol leírás 1#: https://www.ezlan.net/metrics.html

Angol leírás 2#: https://www.windowscentral.com/how-change-priority-order-network-adapters-windows-10

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!