Építsünk mini “Barebone” PC-t!

Bevallom sok PC-t építettem már, de ez lesz életem első kifejezett “mini” PC-je. Összességében egy kis helyigényű, időtálló netezős gépre van szüksége az egyik családtagomnak.

A konfiguráció az alábbi építőelemekből áll:

Alaplap, ház, tápegység: ASROCK DeskMini A300
Processzor: AMD Ryzen 3 3200G 3.60GHz AM4 BOX Wraith Stealth hűtővel
Memória: KINGSTON ValueRAM Notebook DDR4 2400MHz CL17 KVR24S17S6/4 – 8GB (2x4GB Dual Channel)
SSD: Kingston HyperX Fury 2.5 120GB SATA3 SHFS37A/120G
HDD: WD 2.5 250GB

 

A szerelés a megszokott dolgokkal kezdődött. (Kicsomagolás, használati útmutatók elolvasása.) Egész jó kis konstrukció ez. A CPU behelyezése után amint a kezembe fogtam DeskMini-hez kapott gyári hűtőt egyből az alábbi gondolat jutott eszembe: Nem túl könnyű ez? Vajon nem tudom a CPU-hoz kapott Wraith Stealth hűtőt befarigcsálni ennek a helyére?

Rövid méricskélés követően elsőre úgy tűnt, hogy a Wraith Stealth hűtő alapjáraton nem fér bele a házba. Azonban egy kis próbálgatás és feszegetés után sikerült eltávolítani a felső műanyag kör alakú légterelőt. Sajnos a légterelő rögzítőpontjaitól is meg kellet szabadulni. Ezek után gond nélkül becsúszik a házba a gyárinál kb. 2x nehezebb hűtő.

A többi modul teljesen illeszkedett a számára kialakított helyre. Semmilyen egyéb trükközésre, átalakításra nem volt szükség.

 A telepítés is gyorsan ment, mivel az adattárolókat előre leformáztam a pendrive volt az egyetlen bootolható eszköz, szóval egyből a Windows telepítőben találtam magam. Fagyás, akadás, mikrolagg nem volt tapasztalható a napi használat során.

Aki M.2 SSD-t szeretne használni annak fontos információ lehet, hogy csak NVME SSD-ket támogat a rendszer. Tehát a sima SATA-s M.2 csatlakozású SSD-ket nem is látja a gép. (Kipróbáltam egy KINGSTON 240GB A400 M.2 SATA M.2 2280 SA400M8/240G SSD-vel)

 

A galériát itt találjátok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!