Kezdjünk el videózni – 1. rész: A megfelelő motiváció

Országunkban is egyre többen adják a fejüket valami féle online tartalom gyártására. Míg egy 5 éve a legtöbben blogot írtak mára már inkább a vlogolás lett a népszerűbb műfaj.

Mi az a blog?
A blog egy internetes napló, vagy újság, ami általában egy webhely részét képezi, vagy saját webhely. A blogok tartalmait általában bejegyzések, azok tartalmait pedig szövegek, képek, videók, hanganyagok, és egyéb tartalmak alkotják. A „blog” szó a „weblog”, tehát „webes napló” rövidítéséből jött létre.

Mi az a vlog?
A vlog egy mozaikszó, a video blog kifejezés rövidített változata. Tehát egy olyan blogról van szó, ahol nem szöveges tartalom van, hanem videók, gyakorlatilag egy web tévé.

Az ilyen videók eredetileg abból a célból készültek, hogy egy tartalmasabb blogbejegyzést kiegészítsenek. Rengeteg portál hoz le egy adott cikket blog és vlog formában is. Ilyenek például egyes autó vagy termékbemutatók. Vannak dolgok, amiket sokkal egyszerűbb videós formában bemutatni, mint körülírni. Például egy telefon/autó külső megjelenését. Viszont a katalógusadatokat már írásban egyszerűbb közölni.

Miért érdemes vlogolni, videózni?
Minden esetben szükséges egy megfelelő motiváció. Aki pusztán a pénzszerzés miatt szeretne belevágni az az esetek 90% -ában sosem lesz sikeres. Érdemes az egészet úgy megközelíteni, mint egy hobbi, amit ha jól csinálunk hosszú évek után akár meg is élhetünk belőle. Ez tipikusan annak az esete, ha az ember gyerekkorában szereti az autókat, elkezd autókat bütykölni majd elmélyül a témában és autószerelő lesz belőle. Viszont ha nincs meg ez az érdeklődés és valaki csak azért lesz autószerelő mert azt hallotta azok jól keresnek az egy életre megnyomorítja saját magát. Minden reggel úgy fog felkelni, hogy utálja a munkáját, valamint szakmailag sem fog továbblépni, hiszen egy elegendő szinttől feljebb nem fogja magát képezni, mert nincs elég motiváció.

Tehát akkor kezdj el videózni, ha:
– Elsősorban magad szórakoztatására készítenél tartalmat, nem pedig pénzkeresés céljából.

– Érdekel maga a videózás és az ehhez tartozó technika. (Kamerák és azok kezelése, videóvágás, fények-megvilágítások megfelelő használata, hangtechnika, stb.)

– Van egy vagy több téma, ami kifejezetten foglalkoztat. Képes vagy utánajárni akár idegen nyelven is, hogy később ebből tartalmat készíts.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!